HTML

a Nő blogol

Közélet, házasélet, magánélet. Anyaként, feleségként, vállalkozóként, idealistaként, olykor szarkazmussal, de mindenképpen szubjektíven..

Friss topikok

  • Andrea77: Gratulálok a bloghoz és az egész kezdeményezéshez. a Bauer Tamás féle férfiszerűségek remélem, hog... (2010.01.10. 12:00) Szemből-hátba?

Linkblog

Archívum

Szemből-hátba?

2009.12.04. 15:30 a Nő blogol

Szokásos vasárnap reggeli kávézás. Fotel, puha takaró és pár újság. Ritka pillanat, a kávézás elhúzódhat, még mindenki alszik, ráadásul a tegnap megfőzött tizenkét-féle eledel bőven elegendő mára is népes családomnak. Így tehát szertartásosan elnyújtóztam, majd kinyitottam az ÉS múlt heti számát. Megállt kezemben a csésze, abban pedig az édesítőt kavaró kanál, Bauer Tamás: Hátbatámadás című írásától.

Kétszer kellett elolvasnom, mert egyrészt nem annyira olvasmányos, másrészt olyannyira hosszúra sikerült, hogy mire a végére értem, az elejét majdnem elfelejtettem, és higgyenek egy tapasztalt asszony szavának, ez a kétszeri olvasás nem kis fáradtságomba került. Mivel vagyok annyira skorpió, és állítólag a skorpiók kiváló nyomozók (bár nem értek az asztrológiához, de ami rám nézve pozitív azt mindig szívesen hangoztatom), így tehát, megfelelvén a horoszkópokat imádó és elemző barátnőim rólam adott jellemzéseinek, mert hát igyekszik az ember lyánya ugye mindig és mindenkinek megfelelni, alaposan utána kutattam a cikk hátterének.

A tényeket látva pedig komolyan mondom elámultam.. A kvótát antidemokratikus szörnyűségnek írja le, pedig csupán esélyt ad a nőknek arra, hogy legalább pártlistákon keresztül bejussanak a legfőbb döntéshozatali szintekre. Úgy tudom, az ENSZ nők elleni diszkriminációk leküzdésével foglalkozó bizottsága, a CEDAW 2007 augusztusában kiadott egy jelentést, mely elmarasztalta Magyarországot a nők közéletbeli alulreprezentáltsága miatt, és konkrétan a kvóta bevezetését javasolta. A cikk szerzője komolyan gondolja, hogy azok az országok, ahol kiválóan működnek efféle kvóta-rendszerek, távolodnának a demokráciától? Mondjuk Franciaország, Svédország, Norvégia, Németország, Dánia, Belgium, Spanyolország, Portugália?

Vagy nem erről van szó?

Bauer ugyanis a női kvóta ügyének „újramelegítése” ürügyén indul, de nekem ez gyanús kérem szépen! Pirulva írom le azt a feltételezésemet, hogy esetleg személyes indulatok vezethették, amikor sorait papírra vetette? A haldokló SZDSZ belső viszonyait jól ismerőktől ugyanis úgy hallottam, hogy már-már kényszeresen mond, mondott ellent Magyar Bálint minden kezdeményezésének. Sokak szerint ilyen személyes irigységek miatt jutott oda a liberális oldal, ahova… a semmibe. Na de erről majd máskor..

Félő, hogy Bauer Tamás most a kvótáról írt véleménye védelmében személyes indokok miatt finoman szólva, khm, khm, hogy is mondjam, csúsztatott jó néhány helyen. Az ugye nyilvánvaló, hogy a magyar politikában hangnemváltásra van szükség, és az is nyilvánvaló, hogy a jelenlegi képviselők nem alkalmasak erre. Nem lenne egészségesebb, ha a nők által jobban képviselt tulajdonságok, amik jelenleg hiányoznak a politikai életből, teret nyernének, és szelíden, hangnem-változáshoz vezetnének? Miért vették ezt észre a fejlett demokráciák, és miért nem akarunk mi közéjük tartozni? 

Nyilvánvalóan nem lehet elvárni, hogy a cikk írójának fontos legyen egy a demokráciát és esélyegyenlőséget segítő népszavazási kezdeményezés. Mégis az, amit és ahogyan erről értekezik, inkább tűnik lekezelő, a buta kis női agyban világosságot gyújtani akaró nagy és erős férfi oktatásának, mint értelmes mondanivalónak… Mire való ugyanis a népszavazás intézménye, ha nem a parlamenti érdekek miatt megszavazhatatlanná vált problémák megoldására? Mindaddig ugyanis, amíg a parlament tagjainak 90 százaléka férfi, ostobaság lenne azt feltételezni, hogy megszavaznak egy olyan törvényjavaslatot, amely számukra kedvezőtlen. Az alkotmányossági kérdésben miért nem hagyatkozik inkább az Alkotmánybíróságra? A legaranyosabb csúsztatás pedig az, hogy a népszavazás beadóit meg sem említi, úgy tünteti fel, mintha azt nem egy csokor erős, független, véleményem szerint okos és nyilván nem elhanyagolható személyiségű nő adta volna be, hanem egy férfi.

A dolog kétesélyes. Vagy nem mer szembeszállni egy ilyen női csapattal, vagy lenézi őket. Nem tudok dönteni a cikk alapján. Talán jobb lett volna cukorral innom a reggeli tejeskávét, most gyorsabban forogna az agyam. Véleményem szerint sokkal jobban hangzott volna, ha saját szereplési vágyát kicsit háttérbe tudta volna szorítani - és mondjuk „Emese” álnéven oktatta volna ki a kvóta támogatóit – mégiscsak elegánsabb és stílusosabb lett volna.

Írom mindezt abból merítve, hogy Bauer feltételezni meri: a népszavazási kezdeményezést benyújtó 27 nőnek nincs önálló akarata, van mellettük, vagy mögöttük egy férfi, aki „osztja az észt” és erőteljes, delejes befolyással bír mindannyiuk felett. Ez minden esetre megmosolyogtat, de a kvóta szükségességét még jobban megerősíti bennem. Sajátos módon szocializálódhatott ugyanis Bauer Tamás, ha egy egyszerű tollvonással leír 27 nőt és megpróbálja őket saját személyes érdekeit helyezve az ügyük elé, akaratgyenge senkiknek beállítani.

Olyan férfinak ugyanis, aki látott már egyenrangú párkapcsolatot, nyilván elsősorban nem ez jutna eszébe (sőt, feltételezem másodsorban sem). Szánalmas, de egyszersmind  jellemző a mai Magyarországon egy férfi szájából azt hallani, hogy köztiszteletben álló, komoly nők aláírtak valamit egyetlen férfi bábjaként. Forgolódom a fotelben és elképzelem, hogy nemsokára felkelnek a fiaim és a férjem. Talán elő kellene vennem valami könnyed olvasmányt, ha nem akarom kérdés nélkül felképelni őket.

Aztán mosolygok egy jót saját magamon. Bolond vagy? Ez egy normális, egészséges család, egészséges humorral és egészséges férfiakkal tarkítva… Közben eldöntöm, hogy jutalmul, amiért kétszer végigszenvedtem a cikket, ma még nem fogyózom, és a második kávémba három cukrot ejtek, valamint eperlekvárt púpozok pirítósom tetejére. Evés közben azon tűnődöm, hogy vajon bennem, bennünk nőkben van a hiba? Kellett nekünk megtanulnunk, egyáltalán olvasni? :)

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anoblogol.blog.hu/api/trackback/id/tr581573869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avatara 2009.12.05. 07:44:04

Mit lehet erre mondani?
A Nőnek igaza van.
Ez egy s.ggfej..

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.05. 22:33:35

Nem csak 27 nőt ír le, hanem ezreket, és még további ezreket és persze személy szerint engem is.

Ostoba fajankó!

Ezt most névvel lakcímmel vállalom!

Sajnos az szdsz-esek között rengeteg a patriarchális-félfeudális fkalap, csak annyira egómániások, hogy sajnos zéró önmagukra látásuk van. Tisztelet a kivételnek, amelybe Bauer nem tartozik bele.

Szomorúan írom ezt, és elnézést a durva hangnemért, de ezt tényleg nem lehet másképp jellemezni 2009-ben, a harmadik évezred elején.

Egyébként, bár az egész parlament felelős a magyarországi prostitúciós állapotokért, hisz többségük megszavazta a maffia törvénycsomagot, ebben nem volt különbség jobb és bal között, de legnagyobb sajnálatomra az szdsz-t külön felelősség terheli amiatt, mert 94 és 98 között ő alattuk készült el a maffia törvénycsomag prostitúcióra vonatkozó része, szakmai előterjesztésként álcázva azt(sic!), amely NYILTAN szembemegy mind szellemiségében, mind konkrét valóságában a New Yorki ENSZ egyezménnyel, durván megsértve azt, és ezzel magyar nők ezreit hozva lehetetlen helyzetbe, sőt állítom cakkum pakk a magyar nőket és lányokat és gyerekeket.

(csak egy példa: azóta bíróság kötelezheti a prostitúcióban élő nőket vállalkozói igazolvány kiváltására, hogy eladják, magyarul piacosítsák a testüket, miközben a new yorki ensz egyezmény előírja, hogy a részes államoknak meg kell előzni a prostitúciót, és ki kell segíteni a prostitúcióban élő nőket helyzetükből, és büntetni kell a harmadik hasznot húzó felet, aki ebben az esetben maga az állam, aki az adó révén nem csak beleragasztja helyzetébe a prostitúcióban élő nőt, de még hasznot is húz belőle, magyarul a strici szerepét veszi fel!)

Ezt majd egy hosszas cikkben leírom, de az egy masszív téveszme, hogy a prostitúcióban élő nők szabadon önrendelkeznének a testükkel: nem, ez egy marha nagy hazugság, és a valóságban pont az ellenkezője történik, a prostitúcióban éppen az önrendelkezésről mondanak le.

Eddig se nagyon szivleltem Bauer urat, de hogyis mondjam a türelmi időszaknak vége, ezután a nagy nyilvánosság előtt se fogom kimélni: el az útból! Menjetek most már vidéki birtokaitokra fiúk, és a politikát, amihez nem értetek, amelyet elszúrtatok, és amelyben nem tudjátok képviselni a társadalomnak minimum a felét, hagyjátok békén végre.

a Nő blogol 2009.12.06. 10:26:57

Kedves Oázis,

Istenemre ezért indítottam ezt a blogot!!!
Köszönöm.

almonda 2009.12.06. 11:32:09

Döbbenetes, hogy még magukat liberálisnak mondó emberek is így gondolkodnak a nökröl!

Miközben az EU azon munkálkodik, hogy egyre több nö kerüljön minél magasabban döntéshozó szerepbe, s a vállalkozó näktöl reméli, hogy a gazdasági válságból kihúzzák a kontinenst.

Ôrülök a blogodnak!

Íme az enyém: Svédségek
www-sved.nolblog.hu
sok nöi témával (is)
http://sved.nolblog.hu/tags/nők/

Szívesen linkelnélek (ehhez elöbb kérem a beleegyezésedet) s ezt megtehetnéd Te is. köszönöm! és sok sikert!

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.06. 11:59:18

szórakoztatásotokra egy témába vágó link:

szexmanifesto.blog.hu/2009/11/28/hany_nore_van_szukseg_az_elethez_es_hany_a_haza_felemelkedesehez_forgacs_zsuzsa_bruria

"Hány nőre van szükség az élethez és hány a haza felemelkedéséhez?" - Forgács Zsuzsa Bruria

...és mondá a tanítvány:

"Ha a mester azt mondja bent van, akkor bent van, de akkor a mesternek kettő van, mert az egyik az kint van."

almonda 2009.12.06. 12:00:07

@oázis: Nagyon egyetértek!
Publikáld minél több helyen az álláspontodat!
Szívesen beszállok... ha tehetem.

fájni fog 2009.12.06. 12:49:29

A magyar liberálisként elkönyvelt urak döntő része nem képviseli a nagybetűs LIBERALIZMUST, amelybe alapjáraton beletartozik az ESÉLYEGYENLŐSÉG.

Sajnos többségük, vagy pontosítok: jelentős részük liberalizmus alatt szimplán piaci neoliberalizmust ért, és nem azt a liberalizmust, ami a rendszerváltozás előtti időszak ellenzékét jellemezte:

Az alapvető emberi szabadságjogok védelme, képviselete!

Most ilyen begyepesedett, beszűkült rémfigurákra gondolok, mint Pannonpuma Kóka, aki egyszerűen vállalhatalan emberileg, politikusként és hát szellemi színvonalban. És persze ott találjuk szorosan a nyomában Retkes urat, aki minden képzeletet felülmúlóan kultúrálatlan, műveletlen mindabban, ami a női egyenlőség kérdésében történt planétánkon az elmúlt 200 évben, mondjuk nem ez az egyetlen hibája, de aki úgy megy el politikusnak, hogy Rózsáról Retkesre változtatja a nevét= Sajnos ő egy bohózat, amiben az szdsz-nek úgy látszik menthetetlenül végződnie kellett, miután valakik enyhén szólva meggondolatlanul a nyakunkba varrták Kóka urat.

És most ehhez a színvonalhoz, vagy emberi színvonaltalansághoz csatlakozott Bauer úr is!Biztos nem mutatkozna szívesen ez a három ember együtt egy csoportképen, de minden rúgkapálódzásuk ellenére szorosan összetartoznak, mostantól ők a kelletlen triumvirátus, akár akarják, akár nem.

Ha a magyar liberalis oldal fel kíván támadni, fel kell ébrednie eszement révületéből, és helyet adni a nőknek a politikában és döntéshozatalban, másképp ez nem megy. De ezt már nem a Kóka-Retkes-Bauer leszerepelt, világnézetében lejárt, kelletlen triumvirátus fogja megvalósítani.

a Nő blogol 2009.12.06. 14:45:57

@almonda:
Természetesen linkelhetsz, amennyit csak szeretnél.
Hálás köszönet... :)

custos · http://jehu.blog.hu 2009.12.06. 15:13:48

Nem ártana megérteni, miről is szól az írás: értő olvasás után nem nehéz belátni, hogy Bauernak igaza van.

evuka 2009.12.06. 15:34:24

Szerintem ne kezelj le minket István. Személy szerint nem vagyok hülye, de úgy gondolom ezt Te nem is feltételezed.
Pontosan tudom, hogy az alkotmányosságról kellene most értekezni, ebben nincs kizárva, hogy valóban igaza van Tamásnak. Ezt a közeljövő nyilván eldönti. Azt viszont Te is láthatod, hogy kit támad rajtunk keresztül. Nem tisztem Bálintot védeni, nem is szeretném, sokat nem tudok a kettőjük viszonyáról, nem is érdekel.
Minden esetre nekem személyesen igenis sértő, hogy konkrétan nem ír igazat pl. a beadványról.
Az egyéb vélemény pedig természetesen szive joga.
Üdv.: Novák Éva

almonda 2009.12.06. 19:16:33

@fájni fog: érdekes lenne, ha valaki egyszer megírná, miként s miért lett szinte valamennyi liberális nöi politikius persona non grata az szdsz számara...

No, de ha már ez lett a vége, nézzük a dolgot a színéröl: vannak már csoportok, melyek másképp képzeli és - remélhetöleg - csinálják a liberális politikát. Mondjuk: merik vállalni az egyenjogúságot is...

almonda 2009.12.06. 19:19:13

@a Nő blogol: rendben, meglesz.

A nö blogol - ez lesz a címe - OK?

evuka 2009.12.06. 19:46:25

Íme, amint Retkes elvtárs elhatárolódik tőlünk, mint igaz liberális :)

"Nekünk, liberálisoknak meggyőződésünk, hogy parlamenti képviselők kiválasztásánál semmiképpen sem a nemi hovatartozás, csakis a képviselőjelölt alkalmassága, tehetsége, személyes képességei vehetők figyelembe. Meglehetősen diszkriminatívnak és szexistának tartunk minden olyan elképzelést, amely a nőket pozitív vagy negatív értelemben megkülönbözteti.
Az SZDSZ legfelsőbb döntéshozó testülete, az Országos Tanács az elmúlt évek során több alkalommal is tárgyalt női kvótával kapcsolatos javaslatokat, de minden esetben elutasította azokat. Az SZDSZ álláspontja a kérdésben tehát változatlan: a női kvóta bevezetését semmilyen formában nem tartjuk elfogadhatónak, ebből következően nem vállalunk semmilyen közösséget a népszavazás kezdeményezőivel. Tagjainktól és szimpatizánsainktól azt kérjük, az erről szóló népszavazási kezdeményezést ne írják alá."

almonda 2009.12.06. 20:08:57

Fodor az ATV-ben, ma este Bánónak beszél arról, mi a magyar liberalizmus jövöje...

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.06. 22:23:33

@custos:

na fussunk ennek neki mégegyszer:

Nem ártana megérteni, miről is szól a női arányossági népszavazás: a magyarországi helyzet értő olvasása után nem nehéz belátni, hogy a Beadóknak igazuk van.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.06. 22:28:21

@evuka:

jaj, láttam Retkest aznap a teliben, összefont karral magyarázta, hogy ő miért nem lehet liberális, és a párt amelyet lassanként a föld alá vezet egy kies temetőben, szintúgy miért nem liberális - hát mert önmagában vett ellentmondás (contradiction in terms) ezt a pártot liberálisnak nevezni, már ami az alapvető emberi szabadságjogok védelmét az értük való küzdelmet és az esélyegyenlőséget illeti.

a Nő blogol 2009.12.06. 22:55:42

Kedves Hozzászólók,

kicsit fáradtan, de óriási lelkesedéssel olvastam a hozzászólásokat.
Nyilván mi nők pontosan látjuk, hogy mitől rettegnek a drágák...
A nyomozásom során kigyűjtöttem pl.a törvényjavaslat szavazásait, hát érdekes tanulmány, talán megér egy misét, hogy feltegyem ide.
( nem Kókát védve, de az igazsághoz tartozik, hogy Ő igennel szavazott, nem úgy mint Gulyás Józsi, Fodor Gábor, Kovács Kálmán, Velkey Gábor,
akik mind-mind erős kiváló sugárzó politikusok, akik tehetségük és becsületük révén ültek ott, és ha jönne a kvóta akkor is maradnának, mert tőlük okosabb és rátermetteb nő nincs ám!!! :)
Az SZDSZ-ről ennyit és nem érdemel ebben a témában többet.

gittarajnai 2009.12.06. 23:25:36

Ezt én is névvel, lakcímmel...

Fáj.
Többszörösen is.

„Magyar Bálint népszavazási kezdeményezése”

Fáj, a már fent is említett megalázó elképzelés, hogy ma Magyarországon egy férfinak, egy politikus(férfi)nak, elképzelhetetlen az, hogy 27 nő mögött nem áll ott egy férfi.
Hogy szerinte 27 nőnek nem lehet saját kezdeményezése…

Az, hogy ma Magyarországon már nem csak a bulvármédiában engedhető meg az, hogy valaki minden valóságalapot mellőzve, a saját elképzelését, összeesküvéselméletét tényként kezelje.
Hogy ehhez még csak félmondat erejéig sincs szüksége semmiféle bizonyítékra.
Azt, hogy Magyar Bálint hozta létre a Nők A Pályán Egyesületet és kezdeményezte a népszavazást, elég leírni és akkor az úgy van.
Annak ellenére, hogy sem a tagságban, sem az alapítók közt a neve nem szerepel és nincs a kezdeményezést aláírók közt sem.
Semmilyen konkrétumot vagy elméletet, hogy miért gondolja mégis így, nem hoz fel.
Ehhez ma már egy mértékadó lapban sem kell még egy kósza érv sem....

Az, hogy ma egy liberális politikus a demokráciát fenyegető intézménynek látja a népszavazást, mint olyat.

Érvként levezeti azt, hogy a parlament muszáj, hogy meghozzon az ország érdekében olyan döntéseket amik esetleg népszerűtlenek, de az ország érdekét szolgálják, különben „ellehetetlenül a kormányzás” (óóh, mintha hetente minden kérdésben lenne népszavazás ugye…)
De persze valóban, szíve-joga azt gondolni, hogy a népszavazás szembe megy a demokráciával és valóban láttunk is olyat amikor siralmas vicc volt az egész és csupán az általa is említett népszerűtlen-de-szükséges-intézkedések ellen ment…
Viszont ezután a fejtegetés után nehezen tudok kibújni azalól a felsejlő párhuzam alól, hogy nők magasabb arányú politikai megjelenését célzó népszavazási kezdeményezést, ami az esélyegyenlőséget célozná meg, és csupán kb. 30%-os női arányt biztosítana a parlamentben, szintén ilyen kormányzást ellehetetlenítő és azt fenyegető dolognak látja.
Annak ellenére, hogy olvasom, hozzáteszi, hogy „noha itt nem a kormányzást szolgáló döntés megakadályozásáról, hanem a választási rendszer egy eleméről van szó”.
Nem tudok kibújni, mert nem tudom elképzelni, hogy ha mélyen megértené miről is szól a választási rendszer ezen kis átalakítása, ha túllépne azon az elképzelésén, hogy a politikába csupán alkalmasságuk, rátermettségük és politikai elképzelések alapján kerülnek be a jelöltek (vagyis ugyebár a nők ennek hiánya miatt nem, mert mi másért nem?), akkor ne értené meg azt, hogy miért csak a népszavazás útján fog ez az elem valaha is bekerülni a választási rendszerbe.
Hogy az a parlament, melynek a rendszerváltás óta csupán 10%-a nő, utolsóelőttiként kullogva ezzel Európában, az soha nem fog megszavazni egy ilyen javaslatot, amely ellenkezik az ott ülők érdekeivel.
Hogy mit jelent az „üvegplafon”.
Hogy nem véletlenül alkalmazzák a kvóta intézményét már több, mint 50 országban alkotmányi vagy törvényi szinten, és több, mint 160 pártban a világon belső szabályozóelvként. Mert magától, ezer mélyen beült beidegződés miatt nem billen helyre az egyensúly.
Hogy az ENSZ CEDAW Bizottsága miért sürgette Magyarországon a bevezetését.

Fáj, az egész cikk mögött végighúzódó általános soviniszta hozzáállás, amiről talán Bauernek még csak tudomása sincs, olyan mértékben része a gondolkodásának és a önönmaga részévé vált, hogy észre sem veszi. (sőt, gondolom, az ellenkezőjét gondolja magáról)

Ha túllépne azon az elképzelésén, hogy ez az (amúgy az egész világon megtalálható) problémakör annak köszönhető, hogy a nők nem alkalmasak a politikusi pályára, vagy nem akarnak politikusok lenni, vagy nincs idejük …blablabla… akkor megértené, hogy nincs más út és ennél demokratikusabban, demokratikusabb célokra használni a népszavazás intézményét talán nem is lehetne.
És nem is volt példa rá az elmúlt 20 évben amikor a népszavazás intézménye szinte mindig pártpolitikai megméretetés és harc eszköze volt, nem több.

Nem jönne olyan vetítésekkel és rémképekkel sem, hogy mi lesz majd ha… ha majd a választási törvény átalakítása így meg úgy, népszavazással lesz szabályozva ezen „precedens” kapcsán, majd ezt meg azt fogják benyújtani és megszavaztatni a hatalmon lévők/nem lévők és az lesz majd csak igazán a demokrácia vége.

Ha Bauer túl tudna lépni saját férfiúi hiúságán és meglátná a nőkben a politikusi képességeket, a rátermettséget, ha felfedezné az együttműködésben az értékeket, a női gondolkodásban és stílusban az új megközelítéseket, akkor nem a rémképek felé indulna el a fantáziája a kezdeményezés kapcsán, hanem az esélyegyenlőség és a hosszútávú demokrácia lehetőségét láthatná meg benne.
Egy olyan eszközként használva végre a népszavazást, amire valóban való, nevezetesen, hogy azt, ami nem érdeke a hatalmon lévőknek és a döntéshozóknak, de valódi érdeke a társadalomnak, azt eldöntse a döntéshozók és hatalmon lévők helyett.

******

(De ami a legjobban fáj már megint, ennek a cikknek a kapcsán is, az pedig merőben személyes. Bár tudom, másoknak már lassan közhely, én nehezen emésztem. Pedig szépen lassan de biztosan be kell hogy gyomrozzam, hogy engem n(s)em képvisel senki, hogy el kell hogy fogadjam, meg kell hogy értsem, hogy vége, hogy itt már a kisebbik rossz elvén sincs hova szavazni….:o( )

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.07. 00:17:14

@gittarajnai:

Szia!

Jó volna, ha korrekciót kérnél az ÉS-ben legalább az alapvető ténybeli "tévedésekért"! de sietned kell, mert azt hiszem hétfőn vagy kedden lapzárta van...

A legjobbakat!

almonda 2009.12.07. 00:52:20

Pár gondolat a 2006-os stockholmi EU-konferenciáról. Mert nem vagyok benne biztos, hogy elévültek volna.

Terry Davis, az Európa Tanács elnöke

A nők és férfiak közötti egyenlőség az emberi jogok része, mint ahogyan előfeltétele a demokráciának és a társadalmi igazságosságnak is. Ezzel szemben az európai közösség valamennyi országában, különböző mértékben ugyan, de még ma is hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a nők. Jellemző, hogy a nők - bár tanulmányaik során többnyire eredményesebbek, mint a férfiaknál, ezt gyakran nem tudják sikeresen érvényesíteni a munkaerőpiacon. Háttérbe szorítják őket a politikai- és a munkaerőpiacon, de a közéletben, és az egészségügyi ellátásban is. A nők kevesebb nyugdíjat kapnak a munkanélküliség, az alacsonyabb nyugdíjkorhatár és a szülési szabadság miatt.

Jens Orback, a svéd Igazságügyi Minisztérium gender-ügyi társminisztere

A nemek közötti egyenlőség elve a svéd politikai elit, s a társadalom meghatározó részének értékrendjében, szorosan összekapcsolódik a szabadságról alkotott elképzelésekkel, mely magában hordozza az előítéletek, a bornírtság, az alárendeltség, a diszkrimináció és az erőszak minden formájának elutasítását. Egy társadalom, melyben e jelenségek előfordulnak – nem mondhatja el magáról, hogy megteremtette a nemek közötti egyenlőséget.

Bosse Ringholm, svéd gazdasági miniszter

A svéd kormány – a saját rendszerében és az államirányító apparátusban is – fontos prioritásként kezeli a nemek közötti egyenlőség kérdését és megkülönböztetett figyelmet fordít a döntéshozás, a jogérvenyesítés és az anyagi erőforrások nemek közti egyenlő megosztására, nők és férfiak gazdasági egyenrangúságának elősegítésére, a fizetetlen otthoni gondozó- és háztartási munka egyenlő elosztására, végül, de nem utolsó sorban, a férfiak által a nőkkel szemben elkövetett erőszak megszüntetésére. A svéd kormány nemrég döntött és két évet adott a nagyvállalatoknak arra, hogy a vezetői posztokra legkevesebb 40 százalékában nőket nevezzenek ki.

A Magyarországot képviselő Szabó Szilviának, (helyettes államtitkár, ICSSZEM) és Fehér Lenke jogászprofeszornak nem volt mondandója.

Az konferencián elfogadott ajánlások:

• A nemek közötti egyenlőséget az emberi jogok egyikeként kell kezelnünk Európában

• Az egyes országok emeljék kormányszintre a nemek közti egyenlőség kérdését; az egyenlőség hiánya sokkal többe kerül (személyes, társadalmi és gazdasági értelemben), mintha megvalósulna.

• A kormányok törekedjenek arra, hogy politikai-, gazdasági- és mindennapi életből ne hiányzzék a nemek közötti egyenlőségének elve - hiszen tartós gazdasági növekedés nem valósulhat meg a nemek közötti egyenlőség elvének figyelembe vétele hiányában.

• A nemek közötti egyenlőség perspektívájának a döntéshozás minden szintjén való adaptalása nélkül Európa képtelen lesz megoldani a ma meglévő legégetőbb problémákat. A szociális integráció, az elöregedés, a migráció, a nőkkel szembeni diszkrimináció többé ne legyen (csak) belügy.

• A kormányok törekedjenek arra, hogy Euróban megszűnjék a nemek közötti társadalmi egyenlőtlenség! – ennek leküzdeséhez új stratégiára és eszközökre van szükség, hogy megtehessük a szükséges lépéseket a de facto nemek közötti egyenlöség felé.

Az EU később kampányt indított a fenti célkitűzések megvalósítása érdekében, s 2007. a nők éve volt.

Mi történt akkor, s azóta Magyarországon?

almonda 2009.12.07. 00:57:59

A népszavazási javaslatotok után írtam egyet a blogomba, érdekesek voltak a hsz-ok...

Mi a pálya?

Beírtam a google-ba az egyenjogúság szót, s 21.000 találatot kaptam, majd beírtam svédül is: jämställdhet, s 1.140.000 oldalt dobott ki a program.

Talán meglepő, mégsem túlzó: a nőket ma másodrangú állampolgárként kezelik a magyar társadalomban is. Mi sem mutatja ezt világosabban, mint egy, a legutóbbi hetekben tett, figyelemre méltó indítványára érkező reakciók. Történt, hogy néhány, szakmájában siket elért, autonóm és ismert magyar nő - s talán, néhány férfi - , népszavazást kezdeményezett azzal a céllal, hogy változást érjenek el a nők szerepvállalásának lehetőségét illetően - a közéletben, a döntéshozásban. Mert úgy vélik, a nőknek is joguk van - így helyük is legyen - a hatalomban: a városházákon és a parlamentben is. Az élet minden területén.

Játszik velem egy gondolat: talán, nem késtek el, talán érvényesítik a javaslatukat, talán kiirják a népszavazást, talán összejön a kellő számú voks... és akkor a pártok jelölőlistáin minden második helyre egy nő neve kerül majd - akár már 2010-ben! Talán.

Tovább is van itt:
sved.nolblog.hu/archives/2009/09/18/Mi_a_palya/

evuka 2009.12.07. 07:26:16

@oázis:
Sziasztok,
nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy nem kértem helyreigazítást!
Kértem. Többször is. Válasz: nem elég érvelő az írásom, másét hozzák le helyette...ráadásul nem értem a lényeget, mert a cikk nem erről szól. NEEEM?????HÁT AKKOR MI A FRANRÓL?????
(Fentebb láthatjátok Gusztos Pista hozzászólását, tipikus férfi duma, pedig Ő szerintem jól gondolkodik általában. De nem érti mi a baj...)
A NYILVÁNVALÓ HAZUGSÁGOT VISZONT KÉRTEM AZONNAL HELYREIGAZÍTANI!!!!
Nem történt semmi, választ sem kaptam, meg sem jelent, tehát holnap már az ügyvédünk ír levelet...
Megjegyzem, az ÉS főszerkesztője alaposan kioktatott, hiszen szerinte alkotmányozási kérdésben kellene felkészültebbnek lennem és érvelnem. Ez szerintem nem az Én dolgom.Ezt bízzuk az Alkotmánybíróságra.

Dühös vagyok, attól pedig még dühösebb, hogy a férfinépség komolyan mondom hülyének néz. Lekezelnek, felülről beszélnek és oktatnak, mint valami enyhén retardáltat.
Pedig nem vagyok az. :) Hozzáteszem: fiúk, nem kellene alábecsülnötök minket. :)

evuka 2009.12.07. 07:32:22

EZÉRT NAGYON FONTOS, HOGY EZT A BLOGOT AKI ÉL ÉS MOZOG OLVASSA!!!!!!!!!!!!!!
MINDENKINEK BARÁTSÁGGAL: NOVÁK ÉVA

evuka 2009.12.07. 07:52:43

www.es.hu/?view=doc;24663

Huszár íágnes írását ugyan lehozták, amely valóban nagyon jól érvel a kvóta mellett, de azon aprócska hibát, hogy kik is az igazi beadók nem javították ki.
Ennyi...

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.07. 10:40:37

Jaj, azt nagyon ismerem, amikor az És nem hoz le egy vitacikket! Vagy egy helyreigazítást!

Mi egy egész happeninget építettünk egy ilyen esetből...

Aki nem csak dühöngeni szeretne egyes férfiak beszűkült, szemellenzős látásmódján, de jöt nevetni is, az olvassa el ezt:

ÁLMOMBAN KÉT FÉRFI VOLTAM ÉS JÁTSZOTTAM EGYMÁSSAL:

szexmanifesto.blog.hu/2009/11/28/almomban_ket_ferfi_voltam_es_jatszottam_egymassal_forgacs_zsuzsa_bruria_1

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.07. 10:49:22

@oázis:

különösen a "TE NEM ÉRTED A CIKKET", és "A CIKK NEM ERRŐL SZÓL" lesz ismerős, és köszön majd vissza az én is happeninges levelezésemből... ez egy standard fordulat, amelyet velem szemben már sokszor alkalmaztak!

Szóval a pökhendi lekezelés valaki részéről, aki egy mm-t nem akar arrébb lépni, hogy a másik felől is megpróbálja látni a dolgokat, ez egyszerre röhögtető, nameg rendkvül szomorú..

Örülök, hogy van ügyvédetek, és annak is hogy lépni fog. Ti egy szervezet vagytok, fontos, hogy tisztázódjon, honnan jöttök és hova tartotok!

Úgy látom tényleg nem marad más hátra ezek csak a népszavazás! Akkor hát jöjjön a népszavazás.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.07. 11:03:49

@oázis:

namégegyszer javítva:

Úgy látom tényleg nem marad más hátra ezek után csak a népszavazás! Akkor hát jöjjön a népszavazás.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.08. 21:23:43

@a Nő blogol:

A fennálló domináns hím társadalomnak véreresen szűkölve megfelelni vágyó (saját) szuperegójának a nevében...

Már sokszor láttam Dr. Erőst, reménytelen baromságokat szokott beszélni (ez egy marha régi videó, mert ezt a dumát én már hallottam tőle évekkel ezelőtt), tátva szokott maradni a szám a csodálkozástól, nem szoktam hinni a fülemnek... biztos a hallásommal van baj, nem tudom, hogy lehet ennyi ökörséget összehordani...

nem tudom honnan kapta a diplomáját, ja bocs, hát most jut eszembe: itt helyben...

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.12.10. 11:58:07

@oázis:

elolvastam, iszonyú dühítő, amilyen fensőbbrendű arroganciával kezelnek téged. az agyvizem felforrt...

@a Nő blogol:

szia, üdvözlünk a blogolók klubjában:
www.vernyulesfufu.blog.hu
www.nokert.hu (katica)
www.megeroszakoltak.blog.hu (selkt-sa)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.10. 12:20:24

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Nem vettem személyesre!, úgy vettem, hogy minden nőt megsértettek válaszaikkal, szóval annak érdekében, hogy jól tudjak érvelni kicsit eltávolítottam magam az eseményektől, és meg kell mondjam, még ma is, ha szükségem van egy kis frissítő röhögésre, akkor előveszem ezt a kis levelezést...

múltkor épp a Kiss Noémivel elevenítettük fel ezt a levelezést, és azt mondta, hogy ő is rengeteget röhög ezen, de most vigyáznia kell, mert ikerterhessége van, és nem szabad nevetnie, úgyhogy ne is beszéljünk róla, mert a végén megint röhögőgörcsöt kapunk, és nekiállnak a babák megszületni a nagy felfordulásban, amit ők földrengesként élnének meg, de még kell nekik minimum egy hónap odabenn..

a legjobbakat!

almonda 2009.12.11. 21:11:13

sziasztok, a Nobeldíjakat tegnap osztották ki, mivel idén 5 nö is volt a 12 díjazott - írtam erröl ablogomon.

Nagyszerü volt Herta Müller, a köszönöbeszédétöl elnémült az 1300-as hallgatóság, akik jórészt azért mentek oda a bankettre, hogy megsétáltassák a smukkjaikat...

Öt Nobel-díjas frakk nélkül
sved.nolblog.hu/archives/2009/12/10/Ot_Nobel-dijas_frakk_nelkul/

a portréinterjú, amit a svéd tv-nézök kaptak (a beszélgetés német nyelven folyik, svéd felirattal)
svtplay.se/v/1807651/nobelpriset_2009_-_litteratur

a Nő blogol 2009.12.15. 15:57:22

www.origo.hu/itthon/20091215-fidesz-mszp-noi-politikusok.html

Erről ennyit...
A népszavazási beadványt lenézik, minha csak a bolha köhögne...

Andrea77 2010.01.10. 12:00:37

Gratulálok a bloghoz és az egész kezdeményezéshez. a Bauer Tamás féle férfiszerűségek remélem, hogy hamarosan, csak valamelyik múzeumban találhatók majd meg. Ez a hozzáállás és véleményformálás odavaló, és sajnálatos, hogy Magyarországon ez még nem csak valamely nagyon-nagyon apró kisebbség sajátja.De ami késik, nem múlik:)
süti beállítások módosítása